INTERVIEW || Met de SET-subsidie voor het project ‘eRevalidatie met centraal neurologisch letsel’ schaalde Zorgorganisatie Adelante twee e-health toepassingen op: beeldzorg en een online oefenportaal. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend: 1800 patiënten met blijvend centraal neurologisch letsel die gebruikmaken van beeldbellen en ruim 700 die profiteren van het online oefenportaal voor revalidatie.
Adelante introduceerde het online oefenportaal van Telerevalidatie.nl tijdens de coronalockdown in 2020 en implementeerde het snel. Hiermee kon de organisatie zorg blijven bieden aan haar patiënten. Vervolgens werd gekeken naar de langetermijnmogelijkheden van het online oefenportaal en hoe het van meerwaarde kon zijn in de reguliere zorg. Hetzelfde gold voor beeldbellen, beide toepassingen werden uitgebreid en geoptimaliseerd met eigen behandelprogramma’s en aanpassingen in de werkprocessen.
Heel toegankelijk
Projectleider Margreet Meems: Uit onze metingen van de gebruikerstevredenheid blijkt dat patiënten het oefenportaal als heel toegankelijk ervaren. Ze kunnen gewoon via de app op hun telefoon oefenen in hun eigen vertrouwde omgeving en wanneer het hen uitkomt. Dat bevalt goed. Ook beeldbellen vinden ze fijn omdat ze dan geen reistijd hebben. Voor sommige patiënten is het namelijk heel vermoeiend om iedere keer naar de instelling te komen. Ouders in de kinderrevalidatie kunnen overleggen nu online bijwonen, waardoor ze niet meer een halve dag vrij hoeven te nemen.”
Expertise optimaal inzetten
Uit de metingen die Adelante deed bleek dat veel zorgverleners aanvankelijk bezorgd waren dat de implementatie van deze digitale toepassingen zou leiden tot meer tijd achter de computer. Dit zou mogelijk hun werkplezier negatief beïnvloeden. Echter, bij een succesvolle en duurzame invoering van dergelijke toepassingen hoeven medewerkers juist minder tijd digitaal door te brengen. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun expertise als zorgverlener optimaal in te zetten.
Een concreet voorbeeld wordt gegeven door Joke, een fysiotherapeut bij Adelante. Voorheen werden huiswerkoefeningen met de hand getekend, maar nu kunnen fysiotherapeuten eenvoudig videobestanden in het oefenportaal plaatsen, waarop de patiënten de oefeningen thuis uitvoert. Dit proces is efficiënt en bevordert de doeltreffende en prettige interactie met de patiënten. Bovendien stimuleert het gebruik van video-oefeningen thuis het oefenen, wat echt een meerwaarde biedt.
Het delen van kleine succesjes is van groot belang
Het betrekken en motiveren van medewerkers is een doorlopend proces bij Adelante. Sommige medewerkers zijn sneller in het adopteren van vernieuwingen dan anderen. Om dit te ondersteunen, zijn er ambassadeurs aangesteld en is het delen van kleine succesjes van groot belang. Daarnaast is het essentieel om medewerkers de zorgtoepassingen zelf te laten ervaren, niet alleen door ze te laten zien, maar ook door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan. Dit kan bijvoorbeeld door hen te laten oefenen in het oefenportaal met een testcliënt, waarbij er geen risico is op fouten. Hoewel de SET-subsidie financiële ruimte biedt, is het ook belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor de implementatie.
Meer lezen?
Lees op ZonMW het uitgebreide ervaringsverhaal van projectleider Margreet Meems en fysiotherapeut Joke Verlinden waarin je onder andere meer leest over hoe zij uitdagingen overwonnen, hoe het leerprogramma SET-up bevalt, waar zij trots op zijn en wat tips zijn voor andere organisaties.