Minister Edith Schippers onthult Zorginnovatie.nl om oprichting Stichting ZorgInnovatie Nederland te ondersteunen


Op woensdag 25 november 2015 hebben in perscentrum Nieuwspoort acht regionale innovatienetwerken voor een landelijke strategische samenwerking getekend en daarmee Stichting ZorgInnovatie Nederland opgericht. De partners zijn Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT, Health Valley, HANNN, Medical Delta, OMFL en VitaValley. Tegelijkertijd lanceerden zij de nieuwe website www.zorginnovatie.nl. Minister Edith Schippers ondersteunt het initiatief en heeft de website tijdens de persconferentie onthuld. Er zijn inmiddels meer dan 200 innovaties en 1.400 innovators aangemeld op de website.

Waarom Stichting ZorgInnovatie
Organisaties, bijvoorbeeld zorginstellingen of investeerders, zoeken vaak naar specifieke innovaties. Of het nou gaat om domotica, virtual reality oplossingen of nieuwe zorgconcepten. Reden hiervoor kan zijn omdat ze hen willen ondersteunen met een investering of omdat ze hun zorgverlening willen verbeteren. Het probleem is echter dat deze organisaties door de snelle ontwikkelingen, niet weten waarvoor zij moet kiezen. Bovendien probeert elke partij zijn innovatie bij vele belanghebbenden onder de aandacht te brengen, wat niet efficiënt is. ZorgInnovatie helpt organisaties een weloverwogen, of goed gefundeerde selectie te maken.

ZorgInnovatie helpt om innovaties en de behoefte ernaar bij elkaar te brengen. Enerzijds met behulp van de online community, maar ook door actieve ondersteuning van de aangesloten organisaties die hun regionale netwerken en initiatieven inzetten. Na actieve screening en scouting van innovaties wordt ook inzichtelijk welke behoeften de innovaties hebben. Deze worden waar mogelijk regionaal en waar noodzakelijk landelijk of internationaal ingevuld. Door de unieke samenwerking komen innovaties sneller tot stand en wordt het innovatieklimaat in Nederland verbeterd.

Stichting ZorgInnovatie geeft innovatieklimaat impuls 
De directeur van de stichting, Wilco Schuttelaar, haalde aan dat: “Met dit nationale podium voor innovaties, een community van diverse stakeholders én regionale partners die de innovaties inhoudelijk ondersteunen, wordt een geweldige impuls gegeven aan het innovatieklimaat in de zorg in Nederland.” De eerste succesvolle voorbeelden zijn al te noemen. Via ZorgInnovatie kwam LiveSafe, een persoonlijke alarmdienst, in contact met NextGen Ventures dat in het bedrijf investeerde. Compaan, een tablet voor ouderen, won € 20.000 en implementatiebegeleiding in de Connected Health Challenge die ZorgInnovatie organiseerde met Ziggo en VitaValley.

VWS steunt Stichting ZorgInnovate
Minister Edith Schippers : “Wij vinden het fantastisch dat deze partijen dit hebben neergezet. Vanuit VWS steunen we dit soort initiatieven, leggen verbindingen en willen heel graag helpen om de drempels voor innovaties weg te nemen.”

Over Stichting ZorgInnovatie Nederland
In november 2013 lanceerde VitaValley het platform ZorgInnovatie. De afgelopen twee jaar hebben we het platform versterkt en opgeschaald. Stichting ZorgInnovatie Nederland is nu  een samenwerking van acht regionale innovatienetwerken in de zorg: Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT (Expertisecentrum voor Innovatieve Technologie), Health Valley, HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands), Medical Delta, OMFL (Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland) en VitaValley. Een unieke samenwerking waarbij alle regio’s zowel financiële als in kind bijdragen leveren. De verwachting is dat in de nabije toekomst meer regio’s aansluiten. Bovendien is er veel interesse vanuit zorginstellingen en investeerders om zich aan te sluiten en de innovaties verder te helpen naar grootschalige implementatie.

 

Lancering website Stichting ZorgInnovatie (www.zorginnovatie.nl) door minister Edith Schippers en directeur Wilco Schuttelaar