Donderdag 27 september organiseerde VitaValley een masterclass Leidinggeven aan innovatietrajecten voor de Vitaal Thuis coalitie. 25 deelnemers spijkerden hun kennis bij over onder meer de SROI-methodiek en gingen aan de slag met hun persoonlijke effectiviteit. De reacties van deelnemers zijn positief.
Veruit de meeste mensen zijn ervan overtuigd dat innovatie onmisbaar is. Er zijn zelfs meer dan 55.000 boeken over innovatie geschreven. Maar wat houdt dat nou precies in en hoe kan het gerealiseerd worden in de zorg? Na een korte kennismaking legde Pasquelle van Ruiten (programmamanager, VitaValley) uit dat innovatie bestaat uit een uitvinding met invoering. Deelnemers werden meegenomen in de verschillende veranderfases. Het belang van opschalen werd benadrukt, Pasquelle Ruiten: “Een pilot moet altijd georganiseerd worden met de latere volledige implementatie in gedachten.”
Aansluitend gingen deelnemers onder leiding van Maarten Ploeg (programmadirecteur Vitaal Leven, VitaValley) met een simulatie leidinggeven aan innovatietrajecten aan de slag. Zelfreflectie, de stip op de horizon en het aansluiten bij emoties kwamen aan bod. Pim Ketelaar (programmadirecteur Vitaal Thuis, VitaValley) nam de deelnemers vervolgens mee in de SROI-methodiek. Pim Ketelaar: “Innovatie is emotie. Het gaat om de why, de purpose.” Na de pauze ging Martine Poulussen (projectmanager, Menzis) in op contractinnovatie en de verschillende onderdelen daarvan. Ten slotte was er ruimte om onderling te sparren. Daarmee vond er een vertaalslag naar de praktijk plaats. Er werd afgesloten met een borrel.
Deelnemers waren enthousiast en staan nu nog sterker in hun missie om zorginnovatie te stimuleren. Ze omschreven de masterclass als waardevol en vonden het goed dat ze veel van elkaar konden leren. Zo vertelt Jasper Boomkea (programmamanager Innovatie, de Nierstichting): “Het geeft een frisse blik op mijn project, vooral de simulatie.”