Het begin van het jaar is de tijd van de goede voornemens. Veel voornemens hebben te maken met een gezonde leefstijl: meer bewegen, stoppen met roken of gezonder eten. Je start vastberaden om het dit keer écht anders te gaan doen. Toch sneuvelen veel van deze voornemens alweer in dezelfde maand. Hoe kunnen apps je helpen om het vol te houden? Hierbij enkele tips voor 2014.

Zet je eigen competitie op: de Strava app is populair onder hardlopers en wielrenners. Je kunt je eigen prestaties bijhouden en deze vergelijken met anderen. Een sterk punt van de app is dat deze inspeelt op de competitiedrang. Iedereen kan een parcours uitzetten en een virtuele competitie starten. Overal ter wereld gaan mensen nu de strijd met elkaar aan om de snelste tijd neer te zetten en de koppositie te behouden. Vele amateurs en ook topsporters zijn inmiddels verslaafd aan deze app.

13,5 miljoen kilo afvallen: apps om af te vallen zijn er in overvloed. Er is wel discussie over de kwaliteit van deze apps. Deze discussie is echter niet anders dan met dieetboeken. Apps die in ieder geval wel kunnen ondersteunen bij het afvallen zijn apps die inzicht geven in het eetpatroon en de calorie-inname. Populaire apps zijn bijvoorbeeld Calorieteller, Weight Watchers en Lose it. De gebruikers van Lose it zijn gezamenlijk al 13,5 miljoen kilo afgevallen.

Meten = weten: steeds meer apps richten zich op het meten en registreren van de dagelijkse activiteiten. Een voorbeeld hiervan is Fitbit. De app is te combineren met een armband die het beweeg- en slaappatroon registreert en een wifi-weegschaal. De combinatie van data geeft meer inzicht in het dagelijkse leefpatroon en helpt je met het behalen van gestelde doelen. Bij het behalen van de gestelde doelen verdien je badges die je op een vrolijke manier stimuleren nog een stapje verder te gaan.

Kleine stapjes: de Habit list helpt om grote doelen te vertalen naar dagelijkse acties. Zelf zeggen ze ‘it’s for the little things that make a big difference’. De app bevat een dagelijkse takenlijst en houdt de voortgang op je doelen bij. Hierdoor is het mogelijk om inzicht te krijgen in wat voor jou juist wel of niet werkt. Een mooie app om inzicht te krijgen in je oude patronen en deze te vervangen door nieuwe.

Teveel afleiding: kom je niet toe aan je goede voornemens door alle afleiding van apps en social media, dan is ook hier een app voor. Met de apps Freedom en Anti-social kun je de toegang tot internet of specifieke websites (deels) blokkeren. Deze betaalde apps zijn opmerkelijk populair. Blijkbaar is geen toegang soms de enige manier om de verleiding van social media en apps te weerstaan.

Ken jij ook een app die kan helpen om 2014 op een gezondere manier in te gaan? Voeg deze dan toe door een reactie onder dit artikel achter te laten.