ACTUEEL || Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren. Voorheen lag de focus op telebegeleiding en digitale keuzehulpen in de medisch-specialistische zorg. Het Vliegwiel zet nu ook in op gebruik van de medicijndispenser, leefstijlmonitoring én telebegeleiding in de wijk. In dit artikel lees je hoe het Vliegwiel de medicijndispenser wil aanjagen en hoe zorgorganisaties hieraan kunnen bijdragen én van kunnen leren.

 

Meerdere thuiszorgorganisaties zetten de medicijndispenser al in. De medicijndispenser is de ‘pioniersfase’ voorbij en heeft zijn meerwaarde bewezen. Zowel voor de cliënt, als de zorgprofessional en de organisatie. Daarom start het Vliegwiel binnenkort met een werkgroep van zorgorganisaties die de medicijndispenser inzetten als reguliere zorg. Het doel is om met deze werkgroep procesplaten te ontwikkelen van de inzet van de medicijndispenser. In deze procesplaten vind je straks bijvoorbeeld de verandering van het zorgpad door de inzet van de medicijndispenser, de doelgroep waarvoor je de dispenser in kan zetten, hoe je de betrokkenen informeert over de ingebruikname, etc. Kortom, wat werkt wel en wat werkt niet.

Organisaties die de medicijndispenser nog maar net inzetten, of hier nog mee gaan starten, kunnen zo gebruik maken van de best practices van anderen om hiermee sneller en effectiever de medicijndispenser in hun eigen organisatie te implementeren.
 

Leer samen op het online leernetwerk
Door je aan te melden voor ons online leernetwerk blijf je op de hoogte van de activiteiten van het Vliegwiel. En kun je al veel leren over bijvoorbeeld de inzet van de medicijndispenser. Op dit moment is er al veel kennis beschikbaar in het online leernetwerk, zoals goede praktijkvoorbeelden, webinars om terug te kijken en bijvoorbeeld een Q&A over de implementatie van de medicijndispenser.

Uiteraard delen en toetsen we de (tussentijdse) resultaten vanuit de werkgroep bij het online leernetwerk. Daarnaast organiseren we driemaandelijkse (online) intervisiesessies om vragen aan elkaar te stellen en tips te horen van andere projectleiders. En je kunt via het online leernetwerk vragen stellen aan de andere deelnemers. Je bent eigenlijk nooit de enige die met een vraag rondloopt. En er is bijna altijd iemand je al voorgegaan is.
 

Toekomststappen van het Vliegwiel
Na de zomer gaan we een vergelijkbare Vliegwiel actielijn opstarten rondom leefstijlmonitoring. Daarnaast werken we aan goede praktijkvoorbeelden rondom telebegeleiding in de wijk. In de tussentijd vind je op het online leernetwerk ook rondom leefstijlmonitoring en telebegeleiding al veel informatie.

Zien we je op het online leernetwerk?