INTERVIEW || Afgelopen zomer organiseerde VitaValley een intervisiebijeenkomst over leefstijlmonitoring. Tijdens deze bijeenkomst werden uitdagingen als implementatie, bekostiging en opschaling van leefstijlmonitoring, in het specifiek Sensara besproken. Eén van deelnemers was Hendrika van Dijk, projectleider Mensgerichte technologie bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “Je merkt dat andere organisaties ook tegen dit struikelblok aanlopen.”

 

“Toen de SET COVID-19 subsidie werd aangekondigd, besloot Zorggroep Oud en Nieuw Land een aanvraag in te dienen voor de inzet van Sensara. Sensara is de leverancier van een slim alarmeringssysteem in de ouderenzorg dat werkt met sensor- en locatie bepalende technologie. Doordat het gedrag in huis van een cliënt, denk aan liggen in bed, zitten op een stoel, de voordeur of de koelkast openen, wordt gemonitord, kunnen bepaalde incidenten of aandoeningen eerder worden gesignaleerd. Denk aan een val of een urineweginfectie.”

In Nederland werkt Sensara samen met KPN. Sensara installeert de sensoren en richt de bijbehorende software in, verzorgt training voor zorgmedewerkers en biedt een 24/7 support lijn. Wanneer een zorginstelling met de technologie van Sensara wilt werken, is een minimale afname van vijftig stuks verplicht. Die hoeveelheid is voor ons een probleem, want de investering van minimaal vijftig stuks is momenteel te groot. Dat heeft enerzijds te maken met onze medewerkers. Er is nog meer kennis over de technologie en inzet van die technologie nodig. Maar ook met de kosten van vijftig stuks, want we weten dat we op dit moment die vijftig stuks niet allemaal in kunnen gaan zetten en dat er mogelijk veertig op de plank belanden in eerste instantie. Sensara is daar helder over: voor hen zijn die vijftig stuks de ondergrens vanwege de implementatiekosten. Anders kan het niet uit.

 

De subsidie om het project mee op te starten is heel waardevol, maar de structurele bekostiging regelen die nodig is om als organisatie een volledige omslag te maken is lastig.”

– Hendrika van Dijk – Projectleider Mensgerichte technologie bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land

 

We hebben dit probleem ook voorgelegd in gesprekken met VWS en ZonMW. De subsidie om het project mee op te starten is heel waardevol, maar de structurele bekostiging regelen die nodig is om als organisatie een volledige omslag te maken is lastig. We horen dat veel organisaties hiermee worstelen. Zorgverzekeraars willen vaak ook pas vergoeding bieden als er een bewezen besparing kan worden aangetoond en dat is bij leefstijlmonitoring juist erg complex.

We zijn nu aan het kijken naar mogelijkheden van een distributeur van zorgtechnologie. Het zou efficiënt en duurzaam zijn als je als organisatie een abonnement kunt afnemen en daarna gebruik maken van hun aanbod van Sensara, robots, medicijndispenser etc. Je hoeft al die producten niet zelf in huis te hebben en hebt niet te maken met een minimale afname.

 

Je merkt dat we als organisaties tegen vergelijkbare struikelblokken aanlopen. De ene meer dan de ander, dat heeft ook met grootte te maken, en hoeveel geld er te besteden is.

 

We zitten in een WhatsApp groep met allerlei zorgvernieuwers in de regio. Daarin komen dit soort zaken voorbij. Je merkt dat we als organisaties tegen vergelijkbare struikelblokken aanlopen. De ene meer dan de ander, dat heeft ook met grootte te maken, en hoeveel geld er te besteden is.”

 

Oproep!
Wij zijn voor deze nieuwe rubriek op zoek naar meer mensen die net als Marit ook een inkijkje durven geven in wat er achter de schermen echt gebeurd. Dit kan iets zijn dat totaal mis ging of een uitdaging waar je tegenaan loopt. Je kunt je hiervoor opgeven door een bericht te sturen naar j.degroot@vitavalley.nl