VitaValley en Bohn Stafleu van Loghum namen het initiatief voor een praktische toolbox om doorbraken in de zorg met duurzame impact te realiseren. Samen publiceerden zij het boek Iedereen Beter: een toolbox voor zorginnovatie. Tijdens de e-healthweek overhandigde Dik Hermans, een van de redacteuren en programmadirecteur bij VitaValley, een exemplaar aan Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gedurende de e-healthweek laten verschillende partijen verspreid door Nederland zoveel mogelijk mensen de mogelijkheden van e-health ervaren. Een belangrijk thema daarbij is innovatie. Innovatie is nodig om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te garanderen. Maar innovatie in de zorg is knap lastig. Aan innovatieve ideeën en initiatieven geen gebrek. Implementatie en opschaling blijken vervolgens vaak taai en weerbarstig.

Iedereen Beter: een toolbox voor zorginnovatie

VitaValley en Bohn Stafleu van Loghum publiceren een praktische toolbox voor zorginnovatie met als titel Iedereen Beter: een toolbox voor zorginnovatie. In dit boek beschrijven zij het proces van innovatie aan de hand van een praktisch zeven stappenplan:

  1. Fotografeer, leg de situatie vast
  2. Droom, over de toekomst
  3. Definieer, het concept
  4. Ontwikkel, een strategische innovatieagenda
  5. Ontwerp, een innovatieproces, product of dienst
  6. Implementeer, en schaal op
  7. Institutionaliseer, een interactief proces

Dit stappenplan, gebaseerd op ruim veertien jaar ervaring met zorginnovaties en tientallen casestudies uit de VitaValley-praktijk, geeft structuur aan het innovatieproces. Elke stap wordt ondersteund door twee of meer tools: concreet uitgewerkte gereedschappen om het uitvoeren van de betreffende stap te faciliteren. Alle tools worden geïllustreerd met één of meerdere cases.

Tijdens de e-healthweek, op 22 januari, overhandigde Dik Hermans, programmadirecteur bij VitaValley en een van de redacteuren van Iedereen Beter, een exemplaar aan Erik Gerritsen, de Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS. Daarmee is het boek officieel gelanceerd. Het boek kan besteld worden via de webshop van BSL.