De coalitie Vitaal Thuis publiceerde vandaag een nieuwe versie van haar inkoopspecificaties. Hiermee biedt zij zorgorganisaties richtlijnen voor het aanbesteden en implementeren van thuiszorgtechnologie. Vitaal Thuis helpt zorgorganisaties om hun woon- en zorgaanbod te verbeteren door middel van thuiszorgtechnologie. Het doel van de coalitie is ervoor zorgen dat ouderen en chronisch zieken langer veilig en zelfstandig thuis kunnen wonen.

Eisen aan thuiszorgtechnologie
In 2015 publiceerde Vitaal Thuis een eerste versie van de inkoopspecificaties. Het is een set eisen die gesteld kan worden aan thuiszorgtechnologie. De wensen van ouderen en cliënten staan hierbij centraal. Zorgorganisaties kunnen zo een meer gefundeerde keuze maken bij het aanbesteden of implementeren van deze technologie. In de inkoopspecificaties zijn eisen opgesteld aan deze technologieën, waaronder dat zij open, toekomstbestendig, schaalbaar en betaalbaar moeten zijn.

Verdieping en uitbreiding van de inkoopspecificaties
De versie die vandaag verscheen is een verdieping op de eerder verschenen inkoopspecificaties. De inkoopspecificaties 2016 richten zich niet alleen (zoals in 2015) op alarmering en alarmopvolging, beeldzorg, sociale participatie en toegang tot de woning, maar ook op passieve alarmering, leefstijlmonitoring en medicatiedispensing.

Vitaal Thuis
Vitaal Thuis staat voor langer zelfstandig, veilig en verzorgd thuis wonen door de slimme inzet van technologie. Deze inkoopspecificaties dragen bij aan een aantal belangrijke doelen van Vitaal Thuis: de landelijke opschaling van thuiszorgtechnologie, deze voor iedereen beschikbaar maken en keuzevrijheid bieden op basis van acceptabele consumentenprijzen, transparantie en toegankelijke (inkoop)kanalen.

Download de Vitaal Thuis inkoopspecificaties 2016 hier