INTERVIEW || Op 30 maart organiseerde VitaValley in samenwerking met Bart van den Belt de training Leiderschap bij Verandering. Twee deelnemers delen hun ervaringen en vertellen welke tips & tools ze mee hebben genomen uit de lesdagen. “Hoewel er ongelofelijk veel informatie is gedeeld, voelde het niet alsof ik een dag tussen de schoolbanken had doorgebracht.”

 

“Ik werd door collega’s getipt over deze training en was direct enthousiast. Ik ga een grotere rol krijgen in de organisatie, waarbij ik onder andere grotere projecten onder mijn hoede krijg, en deze training leek me daar een perfecte voorbereiding op”, vertelt Bram Kerkhoven. Bram werkt als Projectmedewerker Zorginnovatie bij Carinova, een zorgorganisatie actief in thuiszorg, woonzorg en huishoudelijke hulp. “Verandering in de zorg is moeilijk en collega’s meekrijgen blijft uitdagend. Goede tools in handen krijgen om dit op een positieve manier te stimuleren is heel welkom.”

Michelle Stuy is medewerker ICT & Innovatie bij Zonnehuisgroep Amstelland, een aanbieder van ouderenzorg, thuiszorg en intensieve verpleeghuiszorg. “Als projectleider krijg je te maken met weerstand, zo simpel is het. Het leek me waardevol om deze training bij Bart te volgen om nog meer tools in handen te krijgen om hier mee om te gaan.”

 

Welke persoonlijke uitdaging als projectleider nam jij mee naar de training?
“Een grote uitdaging voor mij is om niet in patronen te blijven hangen. Ik kan lastig omgaan met weerstand en vind het soms uitdagend om iedereen te motiveren. In theorie heeft dat meer met mij te maken, ik loop daarbij vooral tegen mezelf aan. Ik weet dat communicatie hierbij een hele grote rol speelt”, vertelt Michelle. “Ik ondersteun, maar mijn collega’s moeten het uiteindelijk zelf gaan doen. Daarvoor moet ik weten wat hen drijft in hun werk, waar ze tegenaan lopen, maar ook wat ze tegenhoudt om met een bepaalde innovatie aan de slag te gaan. Ik moet als het ware in hun schoenen gaan staan, zodat ik ze ook beter mee kan nemen en begeleiden. Als er voorheen weerstand kwam, was ik sneller geneigd om me te focussen op de mensen die wel enthousiast zijn. Met het idee dat zij als het ware een olievlek kunnen creëren en ook de minder-enthousiaste collega’s vanzelf mee zouden nemen. Soms werkt dat wel, maar het is als projectleider ook mijn taak om de mensen die weerstand voelen mee te krijgen en te ondersteunen in het proces.”

 

Welke geleerde les neem je mee?
Bram: “Zet kleinere stappen. Hou niet alleen het einddoel voor ogen, maar geef je team ook korte termijn doelen mee. Laat zien wat er tussendoor verandert en wat er van hen wordt verwacht. Op die manier zorg je dat het voor iedereen overzichtelijk en toegankelijk blijft. Ik weet van mezelf dat ik daar weleens de fout in gaan, te snel naar het eindpunt willen, maar herken dit ook bij collega’s.”

 

Heeft het volgen van deze training jou in je rol als projectleider veranderd?
Michelle: “Ik heb zeker een paar nieuwe tips en tools in handen gekregen, maar ik moet het nu nog in de praktijk gaan toepassen. Oefening baart kunst! Ik pak het boek en de aantekeningen er regelmatig bij en merk wel dat de kennis me verder heeft gebracht. De training heeft ook gezorgd voor een andere mindset. Het gaat niet altijd precies zoals het projectplan eruit ziet en het is jouw taak en verantwoordelijkheid als projectleider om vervolgens met die riemen te leren roeien. Nu ga ik die uitdaging aan en ga ik in gesprek om tot de kern te komen en samen te kijken naar de mogelijkheden.”

Kerkoven: “Door de tips van Bart kan ik uitdagingen op een andere manier aanvliegen. We blijven minder vastzitten in hoe we het nu doen en wat we nu weten. Ik merk ook dat het makkelijker is om collega’s meer te betrekken bij het project. Dat ik de tools heb om te achterhalen waar bijvoorbeeld weerstand bij hen vandaan komt. Ik besef nu hoe belangrijk het is dat zij ook voelen dat het vanuit hen komt, in plaats van dat het iets is wat wordt bedacht door het hoofdkantoor. We moeten samen de verandering mogelijk maken.”

 

Is de training een aanrader?
Michelle: “Waar ik met name heel fijn op terugkijk, is de open sfeer die Bart wist te creëren. Er was ruimte voor alle deelnemers om hun eigen vragen en uitdagingen te delen en dit gebeurde ook volop. Bart is een geweldige docent die in alle rust de diepte in gaat en heel gestructureerd te werk gaat. Hoewel er ongelofelijk veel informatie is gedeeld, voelde het niet alsof ik een dag tussen de schoolbanken had doorgebracht.”

Bram: “Absoluut. De open sfeer in de groep was heel aangenaam. Je zit met allemaal onbekenden, maar de uitdagingen die we ervaren zijn gelijk. Daar werd ook open over gesproken. Het is daarnaast een interactieve training, dat is ook heel prettig. Je zit niet de hele middag naar droge stof te luisteren, maar je gaat er direct zelf mee aan de slag. Bijvoorbeeld door met elkaar gesprekken te oefenen. Dat is heel fijn, want je hebt ook weleens trainingen of workshops waar je heel veel leert en thuis alsnog denkt: ja, maar hoé dan?! Dat gevoel had ik dit keer niet. Ik kon er de dag erna direct mee aan de slag.”