De Vliegwiel-coalitie heeft met succes telemonitoring bij hartfalen onder de aandacht gebracht. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat ziekenhuizen stimuleren om de zorg voor hartpatiënten naar huis te verplaatsen. Door deelnemende ziekenhuizen te betalen per patiënt in plaats van per behandeling ontstaat er ruimte om te investeren in middelen zoals telemonitoring. In oktober verwacht de verzekeraar de eerste deelnemende ziekenhuizen te kunnen onthullen.

VitaValley neemt deel aan de Vliegwiel-coalitie. Deze coalitie brengt telemonitoring bij hartfalen extra onder de aandacht. Het doel van de coalitie is het opschalen van veelbelovende initiatieven en het toevoegen van maximale waarde. Dat sluit aan bij het programma Vitaal Thuis van VitaValley. Daarin werken partijen samen om telemonitoring structureel thuis mogelijk te maken voor patiënten met chronisch hartfalen.

Zilveren Kruis verzekert momenteel ongeveer 20.000 mensen met chronisch hartfalen. Het doel is om bij 30 procent daarvan de zorg deels naar huis te verplaatsen. Telemonitoring biedt hiervoor een uitkomst: daarbij krijgen patiënten meetappartuur in huis, zodat de arts hun gezondheid op afstand kan controleren. Daarmee wordt niet alleen onnodig ziekenhuisbezoek voorkomen, maar verbetert ook de kwaliteit van leven van de patiënten. Naast telemonitoring stimuleert Zilveren Kruis beeldbellen en behandelingen thuis.

Ook andere zorgverzekeraars hebben hun inkoopbeleid er op ingericht om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Zo hebben CZ, Menzis en VGZ het ondersteunen van e-health toepassingen in hun inkoopbeleid meegenomen.