PODCAST || Vorige maand lanceerde de Vliegwielcoalitie #zokanhetook: een podcast gericht op het eerlijke gesprek over digitale hulpmiddelen, opschaling en de veranderingen die dit met zich meebrengt. In de nieuwste aflevering draait het om de inzet van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg. Hoe neem je mantelzorgers en naasten mee in deze ontwikkelingen? Wat is belangrijk voor hen? En wat is er nodig om het vertrouwen van collega’s te krijgen? 

Monique, teamcoach bij Omring en van huis uit verzorgende IG, neemt ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in het verpleeghuis. De inzet van slimme hulpmiddelen in de verpleeghuiszorg is bijna onmisbaar, door de ontwikkelingen in de regio op het gebied van arbeidsmarktkrapte én een enorme vergrijzingsgolf. En dus praten we over slimme producten die laten zien wanneer iemand rustig slaapt, of juist uit bed is. Of wie verschoond moet worden. Digitale hulpmiddelen die meer keuze creëren in digitale spelletjes en belevingen, of juist een hulpmiddel om bewoners meer rust en comfort te bieden.

In deze derde aflevering van #zokanhetook wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag hoe je mantelzorgers en naasten goed informeert over digitale zorg en hoe je hen mee kunt nemen in deze ontwikkelingen. En wat is ervoor nodig om, net als Monique, het vertrouwen van collega’s en mantelzorgers te krijgen? Hoe word je eigenlijk ook zo’n ‘digitale zorg-enthousiasteling’?

Beluister de podcast hier:

Over #zokanhetook

Voor de podcast #zokanhetook voerde het Vliegwiel een eerlijk gesprek met tientallen innovatiemanagers, verpleegkundigen, leveranciers, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, bestuurders en beleidsmakers. De uitkomsten van deze gesprekken maken duidelijk dat de opschalingsvraag van digitale zorg moeilijk is, maar ze geven ons ook inzicht aan welke knoppen we kunnen en moeten draaien om op te schalen.

Vliegwiel & SET-up

Sinds vorig jaar werken Vliegwiel en SET-up nauwer samen op het gebied van innovaties in de wijkverpleging. Daar werd vanuit SET-up natuurlijk al veel mee gedaan vanwege het grote aantal subsidies in de wijkverpleging. Om geen dubbel werk te verrichten en meer impact te kunnen maken, is besloten om de krachten te bundelen. Dit betekent onder andere dat Pasquelle van Ruiten naast haar functie als programmamanager bij VitaValley ook deelneemt aan het projectteam van Vliegwiel om een brug te slaan tussen beide programma’s en dat Vliegwiel gebruik maakt van het online leernetwerk van SET-up.

Vorige afleveringen gemist?