NIEUWS || Als je een hoog BMI hebt of een chronische aandoening zoals diabetes, kan een gezond voedingspatroon een groot verschil maken. Met de juiste voeding kan je grote verbeteringen realiseren, zoals gewichtsverlies en een stabielere bloedsuikerspiegel. Maar ja, wat past bij jou? In de zoektocht naar gezond eten, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom ontwikkelde MiGuide voor 2diabeat een digitale voedingskeuzehulp op basis van de NDF Voedingsrichtlijn diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie. Zo wordt gezond eten niet meer bijzonder, maar normaal. De app helpt dus bij het creëeren van een gezonde leefstijl, wat een sleutel is tot het voorkomen van diabetes type 2. En dát is precies waar 2diabeat zich voor inzet.

 

Digitaal naar een gezond voedingspatroon

Gemakkelijk, met een korte vragenlijst
De keuzehulp is gemakkelijk in gebruik. Door in de app een korte vragenlijst in te vullen over je huidige eetgewoonten en -wensen, krijg je advies over welk voedingspatroon het beste past bij jou. Zo is de kans dat je het volhoudt vele malen groter. De volgende voedingspatronen zijn geselecteerd:

  • DASH is oorspronkeljik bedoeld om de bloeddruk te verlagen. Het voedingspatroon bestaat uit veel groenten en fruit, volkoren producten, gevogelte, vis, noten en magere zuivelproducten.
  • De Schijf van vijf van het Voedingscentrum zorgt voor gebalanceerde voeding zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
  • Een Vegetarisch voedingspatroon bevat veel fruit, groente, volkoren producten, peulvruchten, noten en olijfollie. Het bevat geen vlees en kip, maar wel yoghurt, kaas, ei en soms ook vis.
  • Een Mediterraans voedingspatroon bevat weinig vlees en zuivel zoals yoghurt of melk. Het bevat veel fruit, groente, volkoren producten, peulvruchten, noten, vis en olijfolie.

Na de vragenlijst zie je per voedingspatroon in hoeverre deze aansluit bij jouw wensen. Zo heb je zelf nog de vrijheid om een voedingspatroon te kiezen. We raden aan om dit ook af te stemmen met je zorgverlener.

Ook kun je kiezen voor variaties zoals koolhydraat-, of vetbeperking, intermitterend vasten en caloriebeperking. Het advies wordt hiermee nog persoonlijker. Vervolgens kun je je laten inspireren door de producten die bij dit voedingspatroon horen.
 

Nog betere ondersteuning
De nieuwe digitale voedingskeuzehulp is een volgende stap om – naast het reeds bestaande voedingsdagboek in de app – nog betere ondersteuning te bieden op het gebied van gezonde voeding. De keuzehulp is vanaf nu te vinden in de MiGuide-app, voor iOS- en Android-telefoons.

Heb je de app al gedownload? Bekijk dan hier de demo van de voedingskeuzehulp.
 

Over 2diabeat:
2diabeat is een landelijk project dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Preventieakkoord. Samen de opmars van diabetes type 2 stoppen vanuit wijk en dorp, dat is het doel van 2diabeat. Het programma is geïnitieerd en wordt uitgevoerd door: Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland, VitaValley en BeBright. Lees hier meer over de aanpak van 2diabeat.
 

Meer 2diabeat artikelen lezen?

  • Kom in beweging voor een gezonde wijk! Meld je aan voor het 2diabeat webinar
  • In gesprek met lokale 2diabeat aanjager Wout Peters | Over de gezamenlijke zorg voor gezondheid