TERUGBLIK || Voordat we vooruit kijken naar dit nieuwe jaar, werpen we graag nog een blik op 2022. Welke verhalen werden er het beste gelezen en welke onderwerpen blijven centraal staan?

Terugblik op SET-up 2022


SET-projecten
Drie jaar na de start in 2019 werden in 2022 de eerste SET-projecten afgerond. Basalt was destijds de eerste organisatie die een SET-subsidie ontving. In deze video blikken Basalt en SET-commissievoorzitter Lea Bouwmeester terug. In samenwerking met ZonMW schreef VitaValley een aantal artikelen over de resultaten van de eerste SET-projecten. Eén van de best gelezen verhalen gaat over de inzet van beeldschermzorg bij Marente en hoe deze vorm van zorg op afstand met vallen en opstaan uiteindelijk succesvol werd opgeschaald in de organisatie.

Voor steeds meer organisaties die gebruik maakten van de SET-subsidie geldt dat e-health van innovatief project verschoven is naar dagelijkse werkwijze en onmisbaar onderdeel van de organisatie. Bij zorgorganisatie Carinova werd er 23 FTE aan zorgpersoneel vrijgemaakt door de inzet van beeldzorg.

Het eerlijke verhaal
Naast de inspirerende succesverhalen, blijft de behoefte aan het lezen over uitdagingen, geleerde lessen en briljante mislukkingen groot. In onze rubriek ‘Dit ging er he-le-maal mis bij…’ werd in 2022 dit interview met Sensire het best gelezen. We haalden de geleerde lessen uit de verhalen van Sensire, Surplus, ARQ en TSN en bundelden deze in één overzicht: Wat kun je leren van andermans fouten?

Structurele bekostiging
De zoektocht naar structurele bekostiging is voor de meeste projectleiders en innovatiemanagers binnen de SET herkenbaar. De behoefte aan heldere informatie en praktische handvatten is dan ook groot. Net zoals voorbeelden uit de praktijk, blijkt uit één van de best gelezen verhalen ‘Contractafspraken digitale zorg Surplus en CZ’. Het webinar over structurele bekostiging is hier terug te kijken.

Wie staat er centraal?
Digitale zorg heeft de potentie om de druk te verlichten, maar als dit niet goed geïmplementeerd is ervaren medewerkers alleen nog maar meer werkdruk. Tijdens de themamaand ‘de medewerker centraal’ gingen we op zoek naar jullie ervaringen, tips en adviezen. De opbrengst hiervan was één van de best gelezen verhalen van het afgelopen jaar.

Beeldschermzorg
In het afgelopen jaar was er veel aandacht voor beeldschermzorg – zo kwam ook naar voren in dit interview met het SET-up team over de highlights van 2022 – en starten er veel SET-clusters met beeldschermzorg of blended care projecten. Niet geheel onverwacht behoren deze twee maatschappelijke businesscases over beeldschermzorg, ‘Minimumscenario voor de wijkverpleging’ en ‘Preventieve inzet van beeldschermzorg loont’ tot de best gelezen verhalen van SET-up.

 

Bekijk ook: