ZOMERREEKS || Wie zijn de mensen achter de Stimuleringsregeling E-Health Thuis? We kennen de namen, VWS, RVO, ZonMw, maar welke rol vervullen deze partijen en met wat voor vragen kun je hier eigenlijk terecht? In deze zomerreeks stellen we jullie voor aan een aantal mensen die een sleutelrol spelen binnen de SET. Deze week: Inge Valstar, senior programmamanager SET bij ZonMw.

 

“Veel mensen weten niet goed wat er allemaal komt kijken bij het indienen van een aanvraag.”
– Inge Valstar, Senior programmamanager SET – ZonMw

 

Wat is jouw rol binnen de SET?
“ZonMw is voor onze opdrachtgever VWS verantwoordelijk voor de communicatie over de SET-regeling, voor de adviescommissie en voor de monitoring van de regeling. Ik ben binnen ZonMw werkzaam als senior programmamanager SET, dus ik ben onder andere de contactpersoon voor alle stakeholders, waaronder VitaValley.”

 

Met wat voor vragen kunnen SET-deelnemers bij jou terecht?
“We merken dat we vaak worden gezien als een formele partij, die minder benaderbaar is. Soms zelfs vooral als de geldschieter. Het is juist ons doel om iedereen die met de SET te maken heeft zo goed mogelijk te ondersteunen. We proberen de toegang tot ZonMw zo laagdrempelig mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een gratis spreekuur te bieden met een van onze adviseurs. Ook hebben we een FAQ gemaakt om alle inhoudelijke vragen te beantwoorden toen de SET in 2019 van start ging en daarna de SET COVID-19 noodregeling in het leven werd geroepen. Deze hebben we gedeeld op de site van ZonMw en RVO.”

 

Welke vraag wordt er het meest gesteld?
“Veel mensen weten niet goed wat er allemaal komt kijken bij het indienen van een aanvraag. Daar proberen we projectleiders mee te helpen, onder andere door de ontwikkeling van een voorbeeld SET-aanvraag in samenwerking met VitaValley. Dat is een fictieve aanvraag waar je makkelijk doorheen kan lopen met aandachtspunten en belangrijke tips voor het doen van een aanvraag.”

 

Is er een project dat of deelnemer die op jou veel indruk heeft gemaakt? Waarom?
“In juni vond de voortgangsvergadering met de SET-adviescommissie plaats. Daar werden de projecten die in 2019/2020 van start zijn gegaan besproken. Erg leuk, want van veel van deze projecten had ik sinds de toekenning van de subsidie geen update meer gehad. Tijdens die vergadering bespraken we onder andere het project van de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen) in Overijssel. Dat project sprong er voor mij ook uit, omdat ze digitale zorg hebben ingezet om vraaggestuurd te gaan werken. Dat is nog wel een uitdaging, omdat dit een nieuwe manier van werken vraagt van de medewerkers. Daarnaast is dit één van de weinige SET-projecten waarin met de gemeente wordt samengewerkt.”

 

Wat zie jij als de belangrijkste opbrengst / grootste succes van het SET-up programma?
“De belangrijkste opbrengst is het feit dat mensen van elkaar (kunnen) leren. Ik heb het idee dat het niet uitmaakt waar je mee bezig bent of wat voor technologie je inzet, maar dat we bij de implementatie allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. Juist op dat stuk en bij de opschaling die erna komt, stokt het vaak. Daarom is het zo belangrijk om verhalen en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De succesverhalen te delen, ambassadeurs uit te lichten en ervaringsdeskundigen te laten spreken. Het is van de zotte dat we het wiel steeds blijven uitvinden, dus ik ben blij dat SET-up deze uitwisseling van kennis en ervaring faciliteert.“

 

Als we echt willen weten wie de gezichten zijn achter de organisaties, dan is een persoonlijke vraag van belang. Tijdens deze zomermaanden zijn we natuurlijk vooral erg benieuwd: wat is jouw favoriete vakantiebestemming en waarom?
“De bergen. Het maakt me niet uit of dat de Alpen of de Pyreneeën zijn, als het uitzicht maar mooi is en we kunnen wandelen. Dat weidse uitzicht geeft me een ultiem gevoel van vrijheid en dat is voor mij echt vakantie.”

 

Meer weten of contact?
Op de website van ZonMw vind je meer informatie, inspiratie van anderen en tips voor ondersteuning bij het doen van een SET-aanvraag. Het is nog steeds mogelijk om een SET-aanvraag te doen. De regeling staat nog open tot en met 31 december 2021 (of eerder als het budgetplafond bereikt is). Vragen aan Inge kun je stellen via valstar@zonmw.nl.

 

Lees ook
Dit was interview #1 in deze zomerreeks. Lees ook: