ZOMERREEKS || Wie zijn de mensen achter de Stimuleringsregeling E-Health Thuis? We kennen de
namen, VWS, RVO, ZonMw, maar welke rol vervullen deze partijen en met wat voor vragen kun je hier eigenlijk terecht? In deze zomerreeks stellen we jullie voor aan een aantal mensen die een sleutelrol vervullen binnen de SET. Deze week: Leon Stougie, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

“Het is de diversiteit aan projecten dat me enthousiast maakt over SET”
– Leon Stougie, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

 

Wie ben je en wat is jouw rol bij SET?
“Ik werk als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Sinds begin 2020 ben ik vanuit VWS verantwoordelijk voor de SET-regeling. De SET-regeling is onderdeel van het programma Langer Thuis. En bij dit programma houd ik me bezig met de inzet van digitale zorg en ondersteuning.”

 

Met wat voor vragen kunnen SET-up deelnemers bij jou terecht?
“Het ministerie van Volksgezondheid is formeel de opdrachtgever van de SET. RVO, ZonMw en VitaValley voeren allemaal een puzzelstukje daarvan uit. Dat zijn de partijen waar deelnemers in eerste instantie mee te maken hebben, de uitvoerende organisaties. VitaValley organiseert het SET-up programma waar deelnemers terecht kunnen voor inhoudelijke kennis en expertise. Voor subsidie-aanvragen is dat de RVO, en ZonMw is verantwoordelijk voor monitoring en communicatie. Als VWS zitten we daar een laag achter, en dus hebben SET-deelnemers niet snel direct contact met mij of collega’s.”

“Natuurlijk zijn we wel goed op de hoogte van de uitvoering van SET. Zo overleggen we regelmatig met RVO, ZonMw en VitaValley om de voortgang van de SET te monitoren en mogelijke knelpunten te signaleren en op te lossen. Zo kunnen er vragen van SET-deelnemers binnenkomen die inhoudelijk van aard zijn, maar buigen we ons ook over de vraag: hoe zorgen we dat er nieuwe aanvragen binnenkomen, want we willen natuurlijk zoveel mogelijk goede projecten steunen.”

 

Is er een project dat of deelnemer die op jou veel indruk heeft gemaakt? Waarom?
“Er is niet direct één zorgaanbieder die ik wil benoemen. Het is juist de diversiteit van projecten wat me enthousiast maakt. Vooral ook omdat de SET zich niet richt op één specifieke sector. Ik zie prachtige innovaties in de GGZ, bij huisartsen, de wijkverpleging, en daarnaast een diversiteit aan oplossingen en toepassingen. Een medicijndispenser is wezenlijk anders dan sleutelkluis of app voor de geestelijke gezondheidszorg.”

 

Wat zie jij als de belangrijkste opbrengst / grootste succes van het SET-up programma?
“Ik ben enthousiast over het ondersteuningsprogramma SET-up omdat het niet alleen een platform is voor de succesverhalen en goede voorbeelden, maar juist ook in beeld brengt waar de knelpunten en uitdagingen zitten. Die goede voorbeelden zijn belangrijk om te motiveren en enthousiasmeren, maar het in beeld brengen van de knelpunten is nodig en belangrijk om de volgende stap te kunnen maken om te zorgen dat de inzet van technologie in de zorg volwassen wordt. Dat is de grote meerwaarde van SET-up.”

“Aan het begin van de coronacrisis hebben we met de SET Covid-19 in zeer korte tijd een subsidieregeling opgezet om zorgaanbieders te helpen sneller in te zetten op zorg op afstand. Dat was een hectische periode. Als ik nu zie hoeveel projecten bezig zijn met serieuze opschaling van eHealth-toepassingen, en de boost die de coronacrisis hierin heeft gegeven, word ik daar enthousiast van. Ik heb het gevoel dat er afgelopen twee jaar veel gebeurd is.”

 

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming en waarom?
“Ik ben groot fan van verre reizen maken, mijn doel was om voor mijn dertigste ieder werelddeel bezocht te hebben. Corona gooide roet in het eten, maar ik ben er daardoor wel achter gekomen hoe mooi Nederland is. Je hoeft niet ver te reizen, vakantie in eigen land is ook prachtig. Mijn favoriete vakantieland blijft Italië. Waarom? Het is een combinatie van de Italiaanse keuken, het weer, de cultuur en natuur, de prachtige steden. Nadat Nederland was uitgeschakeld voor het EK was ik direct voor Italië. Ik ben buitengewoon gelukkig dat ze gewonnen hebben, haha!”

 

Lees ook