TERUGBLIK || Natuurlijk kun je altijd bij SET-up terecht met vragen over jouw SET-project. Maar wat kunnen organisaties als RVO, ZonMw, VWS en de programmacommissie hierin betekenen? Dit is vaak veel minder duidelijk. Daarom spraken we deze zomer met de mensen achter de SET-regeling over hun rol, ervaringen en tips voor SET-up deelnemers. Lees hieronder de samenvatting.

 

Stel je vraag aan de RVO…
Jane de Jong-Aerts is actief in het kernteam SET bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO is een agentschap van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en heeft als taak het stimuleren van ondernemers door onder andere subsidies en octrooien. Als we Jane vragen met wat voor vragen SET-deelnemers bij de RVO terecht kunnen, antwoordt ze: “Je kan het zo gek niet verzinnen. Het varieert van ‘Tot wanneer loopt deze regeling’ en ‘Is er nog voldoende geld’ tot ‘past mijn organisatie of e-healthtoepassing binnen de regeling?’ Door de afdeling klantcontact van RVO worden de ‘makkelijke’ vragen opgevangen, voor de inhoudelijke vragen verwijzen ze door naar de inhoudelijke projectadviseurs. Zodra je eenmaal contact hebt met een projectadviseur, dan kun je hem of haar daarna makkelijk direct benaderen.”

 

Gratis advies van ZonMw…
Inge Valstar is senior programmamanager SET bij ZonMw. ZonMw is verantwoordelijk voor de communicatie over de SET-regeling, voor de adviescommissie en voor de monitoring van de regeling. “We merken dat we vaak worden gezien als een formele partij, die minder benaderbaar is”, vertelt Inge. “Soms zelfs vooral als de geldschieter. Het is juist ons doel om iedereen die met de SET te maken heeft zo goed mogelijk te ondersteunen. We proberen de toegang tot ZonMw zo laagdrempelig mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een gratis spreekuur aan te bieden met een van onze adviseurs.” (zie ook de Agenda: redactie)

 

Beoordeling door de commissie…
Najla van Veen-Mirzakhyl, verpleegkundige, eigenaresse van een strategisch- en innovatiebureau en lid van de SET-beoordelingscommissie. “Als ik nadenk over een project dat op mij veel indruk heeft gemaakt, dan denk ik aan een prachtig voorbeeld van BrabantZorg die subsidie vroeg voor opschaling van beeldzorg. Gedurende de Covid-periode hebben zowel cliënten, als mantelzorgers en zorgverleners ervaren hoe fijn het is om ook beeldcommunicatie toe te passen. Zij hebben een gedegen plan geschreven, wat ontstaan is vanuit de behoefte. De presentatie werd ook gehouden door een zorgprofessional die tevens ook projectleider was. Ik heb met grote bewondering voor hun aanpak naar hen geluisterd. Ik ben erg trots op hoe zij dit project hebben aangevlogen.”

 

VWS monitort zowel succesverhalen als knelpunten…
Leon Stougie is beleidsmedewerker bij VWS. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de formele opdrachtgever van de SET. “Ik ben enthousiast over het ondersteuningsprogramma SET-up, omdat het niet alleen een platform is voor de succesverhalen en goede voorbeelden, maar juist ook in beeld brengt waar de knelpunten en uitdagingen zitten”, vertelt Leon. “Die goede voorbeelden zijn belangrijk om te motiveren en enthousiasmeren, maar het in beeld brengen van de knelpunten is nodig en belangrijk om de volgende stap te kunnen maken om te zorgen dat de inzet van technologie in de zorg volwassen wordt. Dat is de grote meerwaarde van SET-up.”

 

Alle interviews teruglezen?