Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Digitale zorg of e-health is een onmisbaar onderdeel geworden van de huisartsenpraktijk. Denk aan toepassingen zoals beeldbellen, e-consult, virtuele kliniek en thuismetingen. Steeds meer zorgaanbieders, cliënten en hun naasten zien en ervaren de toegevoegde waarde. Digitale zorg wordt steeds meer onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ in de zorg. Hieronder vind je een overzicht van praktijkvoorbeelden vanuit SET-up, tips uit de praktijk en verwijzingen naar handige informatie en overzichten van samenwerkingspartners. 

Blended care bij ASVZ 
ASVZ is een organisatie die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben in 2020-2021 een SET-project gedaan gericht op het implementeren en opschalen van blended care. Met blended care wordt bedoeld persoonlijk contact afgewisseld met digitale ondersteuning via beeldbellen, apps en andere tools. Het SET-project is inmiddels afgerond. Samen met de Sociale Dienst Drechtsteden wordt nu de stap gemaakt naar het inbedden van blended care in de reguliere zorg. 

Meer weten over de aanpak, ervaringen en resultaten van blended care bij ASVZ? Bekijk dan ook:  

 

Beeldzorg bij Zorggroep Wonen en Leven
Zorggroep Wonen en Leven biedt vanuit de WMO op een professionele en cliëntgerichte wijze zorg aan mensen met een psychische kwetsbaarheid die zelfstandig (willen) wonen of via ambulante begeleiding ondersteuning behoeven in Zuid West Brabant. Met behulp van een SET COVID-19 subsidie zijn zij in 2020 gestart met de inzet van beeldzorg om het persoonlijkecontact te handhaven en continueren, op een veilige manier. Lees in het praktijkvoorbeeld meer over de aanpak en implementatie van beeldzorg bij Zorggroep Wonen en Leven. 

 

Digicontact voor mensen met een verstandelijke beperking
In 2018 starten zorgaanbieders Cordaan, Amsta en Philadelphia een samenwerking rondom Digicontact. Digicontact is een initiatief van Philadelphia, waarbij cliënten op afstand begeleid worden. Cordaan en Amsta hebben een SET aanvraag gedaan voor de implementatie binnen de eigen organisatie. Lees hier het praktijkvoorbeeld van Cordaan over de aanpak, ervaringen en uitdagingen. 

 

Uitprobeerdienst Dalfsen
De Uitprobeerdienst Dalfsen biedt ouderen de mogelijkheid om slimme technologie uit te proberen en er zo achter te komen welke oplossing bij hun behoefte en situatie past. De uitprobeerdienst is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen de gemeente Dalfsen, de wooncorporaties Vechthorst en De Veste, de zorgorganisaties Rosengaerde, Het Zand (Hulstkampen), Carinova, ZGR (Brugstede), RIBW GO, en het maatschappelijk werk van De kern en de welzijnsorganisatie SAAM Welzijn. Lees op de website van SAAM Welzijn meer over de opzet en ervaringen met de Uitprobeerdienst.

Meer praktijkvoorbeelden

Het uitwisselen van kennis en ervaring staat centraal binnen SET-up. Daarom delen wij uiteenlopende praktijkvoorbeelden van verschillende organisaties. Klik op één van de menu’s hieronder voor meer praktijkvoorbeelden.

De SET-projecten in de VVT richten zich op verschillende e-health toepassingen. De voorbeelden zijn gericht op beeldzorg, medicatieveiligheid en zorgrobots.
Lees hier verder

De praktijkvoorbeelden vanuit de SET COVID-19 (1.0 en 2.0) regeling richten zich op de inzet van digitale zorg in de fysiotherapie, zoals beeldzorg, oefenplatformen en virtual reality.
Lees hier verder

Deze praktijkvoorbeelden zijn gericht op digitale zorg in de GGZ. Denk aan toepassingen zoals, beeldbellen, zorg op afstand en blended care.
Lees hier verder

Deze praktijkvoorbeelden zijn gericht op de inzet van e-health in de revalidatiezorg. Stichting Basalt deelt hun ervaringen met het online oefenplatform ikoefenzelf.nl.
Lees hier verder

Deze praktijkvoorbeelden zijn gericht op digitale zorg in de huisartsenpraktijk. Denk aan toepassingen zoals, beeldbellen, digitale praktijk en thuismetingen.
Lees hier verder

Deze praktijkvoorbeelden richten zich op de inzet van e-health in het sociaal domein, welzijn, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.
Lees hier verder